Mahashivaratri 8 maart 2024

 

Hieronder vind je informatie over de tot dusver bekende vieringen.

 

- in Amstelveen door Sri Sathya Sai centrum Amsterdam 2 en Sri Sathya Sai groep Amsterdam Z.O.

in Amsterdam door Sri Sathya Sai centrum Amsterdam 3

- in Delft door Sri Sathya Sai groep Delft; meer info volgt

- in Oirschot door Sri Sathya Sai centrum Den Bosch, op 9 maart van 18.00-00.00 u.; meer info volgt

- in Rotterdam door Sri Sathya Sai centrum-mandir Rotterdam

 

 

 

De SSSIO biedt ons een studiegids aan ter gelegenheid van de komende Mahashivaratri viering. De gids is heel relevant voor de innerlijke betekenis van waarom we deze veelbelovende nacht vieren. Zij raadt het gebruik ervan aan voor studiekringen in Sai-centra en -groepen en voor persoonlijke studie.

De gids is in het Nederlands vertaald.

 

Klik hier voor de Nederlandse versie

Klik hier voor de Engelse versie

 

Wereldwijde Akhanda Gayatri

 Om Sri Sai Ram

 De Sri Sathya Sai International Organisation (SSSIO) nodigt u van harte uit om online
deel te nemen aan
de 24-uurs wereldwijde Akhanda Gayatri recitatie met Sri Sathya Sai Baba

op 17 en 18 februari 2024.

De uitzending zal gedurende het 24-uurs programma bestaan uit Swami’s darshan en leringen.

 

De lokale tijd in Nederland voor het programma is:

 17 februari van 16:50 u. - 17:00 u.

- darshan en toespraak

17 februari van 17:00 u. - 18 februari 17:00 u.

- Gayatri chanting door Swami en citaten uit toespraken

 

Dit is de link voor deelname:

https://www.sathyasai.org/live

 waar je doorgeleid wordt naar

https://www.youtube.com/@SathyaSai_org

 Kijk hier voor meer informatie over de Gayatri chanting.

 

Over de kracht en bescherming van de Gayatri Mantra kun je lezen in
 'Sathya Sai - The Eternal Companion' van juni2022.
De Akhanda Gayatri recitatie heeft wonderbaarlijke effecten gehad op individuen en landen.
Een van deze ervaringen kun je op pag. 15 en 16 van dit blad lezen.

De uitzending zal bestaan uit Swami’s darshan en geselecteerde centraal staande leringen van Swami tijdens het 24-uur durende programma.

 We moedigen je aan om mee te doen en deze uitnodiging te delen met familie en vrienden.

 We bidden tot Swami om ons te zegenen om de Gayatri mantra te reciteren
met liefde en toewijding voor vrede en geluk in de wereld en onze spirituele verlichting.

 

De Sri Sathya Sai International Organisation (SSSIO) heeft langlopende projecten gepresenteerd als geschenk aan Sai Baba voor zijn 100ste Geboortedag op 23 november 2025.

Voor een overzicht hiervan klik hier: SAI 100.

Er is in juni 2023 ook een Newsletter verschenen. Die vind je hier.

Elk land en elk Sai centrum of groep kan zich hierbij aansluiten en kijken voor welk deel zij iets kunnen betekenen of aan mee willen doen.

De Nederlandse Sai organisatie doet waar mogelijk ook mee aan projecten die in onze Zone 7 als SAI 100 project worden aangenomen. Daarover zal vanuit de Zone later meer informatie komen. Er kunnen bijvoorbeeld bomenplantacties en inter-religieuze bijeenkomsten worden georganiseerd.

Klik hier voor een voorbeeld van bomenplanten in de USA.

 

 

 

 

Aanpak van een eigen groenproject

Een goed idee voor een nieuw dienstverleningsproject is natuur en vergroening.

Persoonlijk vind ik vergroening, natuur, klimaatbeheersing en duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen, waar we op deze planeet mee te maken hebben. Dagelijks worden we al jaren geconfronteerd met de gevolgen van veronachtzaming, zelfs misbruik van onze aarde en de natuur. Sai Baba zegt, dat natuur onze belangrijkste leermeester is. Natuur is een manifestatie van God.  Natuur = God. En ontspannen in de natuur helpt ons enorm om met stress en problemen om te kunnen gaan.

Steeds meer wetenschappers waarschuwen overheden, industrieën en ook individuele burgers voor de gevaren: opwarming van de aarde, uitsterven van veel planten-en diersoorten en verdwijnen van veel natuur. Zij dringen er dan ook op aan om maatregelen te nemen. Milieuvervuiling en massale kap van bossen moet stoppen, gebruik van fossiele brandstoffen moet zo snel mogelijk afgebouwd worden, enzovoorts.

Wij kunnen ons door deze zaken behoorlijk machteloos gaan voelen. Hoe vaak denken we niet: daar kunnen we als gewone burgers toch niets aan doen. De grote industrieën en corrupte overheden hebben de macht en zijn de hoofdschuldigen. Zeker, de invloed hiervan is in deze tijd niet te ontkennen. Maar als steeds meer mensen op deze planeet gemotiveerd kunnen worden om ook zichzelf in te zetten voor biodiversiteit, milieuverontreiniging en behoud van groen en het zelfs creëren van nieuw groen, dan zal dat zeker effect hebben.

Voorbeeld van vergroening
De universele wet van wederkerigheid, zoals ik dat noem, geldt ook hier: wat je denkt en uitstraalt, komt weer naar je terug. Dat heb ik zelf de afgelopen jaren ervaren. Wij wonen al meer dan 20 jaar aan de rand van Zaanstad. Tegenover ons huis lag een braakliggend terrein. Het was kaal, alleen een paar bramenstruiken en brandnetels groeiden er. Eerst hebben we hier met een paar buren wat bomen geplant. Iemand had ook nog wat kleine walnootboompjes. Dat was nog geen gecoördineerde actie; het gebeurde spontaan. Maar in 2014 werden op initiatief van de gemeente gesprekken gehouden met bewoners van deze wijk, die tussen stad en weiland in ligt. Het creëren van nieuw groen en indien mogelijk een onderlinge verbinding hiervan was een van de hoofdprioriteiten. Toen hebben we als buurt gezamenlijk actie ondernomen en paden aangelegd in het inmiddels door bramen overwoekerde terrein. We hebben ook contact opgenomen met de gemeente of het een zgn. groenadoptie-terrein kon worden. Dat werd toegestaan en de gemeente hielp ons met houtsnippers (voor de paden) en hondenpoepbakken.
Onze doelstelling was om een toegankelijk buurtpark te realiseren met zo veel mogelijk soorten bomen, struiken en bloemen. Ook is er een soort centrale plek gemaakt met een paar picknicktafels en is er een bijenkast gekomen aan de rand van een bloemenveld.
In de afgelopen jaren zijn de groen-activiteiten uitgebreid tot heel Zaanstad-West. Er is o.a. een kerstbomenbos aangeplant van een halve kilometer lengte.

Nu denk je misschien: dat is mooi, maar dit kan niet iedereen realiseren; er kan echter veel meer dan je vaak denkt. Je kunt dit soort zaken alleen stap voor stap bereiken. Wij begonnen de eerste jaren dat we hier woonden ook met ons eigen kleine tuintje. Langzamerhand breidden we net als onze buren de vergroening uit tot een paar plantjes aan de rand van het parkeerterrein vlakbij en daarna, in overleg met de gemeente, met aanplant van bloeiende struiken aan de rand van een doodlopend straatje.

Als je geïnteresseerd bent om zelf en later misschien met andere toegewijden je eigen omgeving te vergroenen, begin dan bij het begin: je eigen voorgevel, een buitenmuur, je balkon of tuin. Als je vragen hebt en als je bijvoorbeeld met je Sai centrum of groep wilt vergroenen en hierbij concrete ideeën of hulp wilt, neem dan gerust contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en hopelijk kan ik hierbij wat voor je betekenen.

Als voorbeeld kun je hier een PowerPoint bekijken over het ontstaan en de uitbreiding van onze buurt-adoptiegroen: Het eco buurtbos

Veel succes in de komende tijd met vergroening!

Steven Terwindt
Landelijk sevacoördinator