Ter gelegenheid van Gurupoornima 2022 heeft de SSSIO het Jaarverslag van de Sri Sathya Sai International Organisation (SSSIO) 2021 aangeboden aan onze Leermeester en God, Sri Sathya Sai Baba’s divine lotusvoeten. Hij is een incarnatie van Liefde, zijn Liefde is oneindig en zijn boodschap is Liefde. We zijn inderdaad gezegend en gelukkig om deel uit te maken van de SSSIO, de organisatie die Swami decennia geleden oprichtte en blijft koesteren en leiden.

In 2021 bleven de SSSIO-leden, ondanks de wereldwijde pandemische lockdown en andere uitdagingen, Swami's liefde delen en dienen door voedsel, water, essentiële benodigdheden, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs te verstrekken aan duizenden en duizenden mensen in 110 landen. Deze verhalen worden in het jaarverslag kort weergegeven met beschrijvingen, foto's en video's. Daarnaast bevat het online document speciale hoofdstukken over jongvolwassenen, onderwijs en gezondheidszorg.

We waarderen de bijdrage van vele SSSIO-functionarissen en -leden die hebben geholpen bij het opstellen van het jaarverslag.

U kunt het SSSIO-jaarverslag 2021 HIER vinden. We nodigen u graag uit het te lezen, te bekijken en te delen.

We bidden tot Bhagawan Sri Sathya Sai Baba om ons te zegenen, zodat we Hem altijd mogen liefhebben en dienen.

Dr. Narendranath Ready,
Voorzitter SSSIO

 

Gurupoornima vieringen in Nederland

Gurupoornima wordt in diverse groepen en centra in Nederland gevierd, o.a. in:

Amsterdam/Amstelveen op woensdagavond 13 juli 2022 - er is ook een skypeverbinding mogelijk.

 

Internationale Online Gurupoornima vieringen

op zaterdag 9 en zondag 10 juli 2022

Om Sri Sai Ram

De Sri Sathya Sai International Organisation (SSSIO) nodigt jou, je familie en je vrienden van harte uit om deel te nemen aan de inspirerende online Gurupoornima vieringen op 9 en 10 juli 2022 met als thema ‘Sri Sathya Sai: Boodschap van Universele Liefde’.

Dit is de link naar de vieringen: https://www.sathyasai.org/live

De tijden van het programma en meer informatie vind je HIER

Het programma richt zich op de kernleringen van Sri Sathya Sai Baba over de vijf menselijke waarden. Ter gelegenheid hiervan is er een Gurupoornima studiegids samengesteld waarin negen brieven van onze geliefde Swami met wijze berichten. Laten we genieten van het lezen van deze prachtige brieven en zijn leringen in praktijk brengen.

We zijn Swami dankbaar dat hij ons als één familie heeft verenigd om onze liefde en dankbaarheid aan Zijn goddelijke lotusvoeten aan te bieden.

Het programma wordt op Nederlandse tijd uitgezonden op

10 juli 2022 om 05.00 u. 's ochtends en om 18.00 u. ’s middags

 

 ‘Luisteren naar de glorie van God zuivert het hart. Dus de eerste stap naar toewijding is luisteren. Maar alleen luisteren is niet voldoende; je moet bezingen waar je naar luistert. Ook zingen is niet voldoende; je moet er in je hart aan denken. Er alleen aan denken is ook niet voldoende; je moet met beide handen dienen. Zorg daarom voor goede woorden, gedachten en daden. Dat is Trikarana Shuddhi (eenheid van gedachten, woorden en daden). Er moet harmonie zijn tussen de gevoelens in het hart, die in woorden worden uitgedrukt, en de woorden die met de handen in praktijk worden gebracht. Het menselijk leven wordt geheiligd door de harmonie van gedachten, woorden en daden. Deze harmonie heiligt ook de tijd.’
- Sri Sathya Sai Baba, 14 april 1993

Aanpak van een eigen groenproject

Een goed idee voor een nieuw dienstverleningsproject is natuur en vergroening.

Persoonlijk vind ik vergroening, natuur, klimaatbeheersing en duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen, waar we op deze planeet mee te maken hebben. Dagelijks worden we al jaren geconfronteerd met de gevolgen van veronachtzaming, zelfs misbruik van onze aarde en de natuur. Sai Baba zegt, dat natuur onze belangrijkste leermeester is. Natuur is een manifestatie van God.  Natuur = God. En ontspannen in de natuur helpt ons enorm om met stress en problemen om te kunnen gaan.

Steeds meer wetenschappers waarschuwen overheden, industrieën en ook individuele burgers voor de gevaren: opwarming van de aarde, uitsterven van veel planten-en diersoorten en verdwijnen van veel natuur. Zij dringen er dan ook op aan om maatregelen te nemen. Milieuvervuiling en massale kap van bossen moet stoppen, gebruik van fossiele brandstoffen moet zo snel mogelijk afgebouwd worden, enzovoorts.

Wij kunnen ons door deze zaken behoorlijk machteloos gaan voelen. Hoe vaak denken we niet: daar kunnen we als gewone burgers toch niets aan doen. De grote industrieën en corrupte overheden hebben de macht en zijn de hoofdschuldigen. Zeker, de invloed hiervan is in deze tijd niet te ontkennen. Maar als steeds meer mensen op deze planeet gemotiveerd kunnen worden om ook zichzelf in te zetten voor biodiversiteit, milieuverontreiniging en behoud van groen en het zelfs creëren van nieuw groen, dan zal dat zeker effect hebben.

Voorbeeld van vergroening
De universele wet van wederkerigheid, zoals ik dat noem, geldt ook hier: wat je denkt en uitstraalt, komt weer naar je terug. Dat heb ik zelf de afgelopen jaren ervaren. Wij wonen al meer dan 20 jaar aan de rand van Zaanstad. Tegenover ons huis lag een braakliggend terrein. Het was kaal, alleen een paar bramenstruiken en brandnetels groeiden er. Eerst hebben we hier met een paar buren wat bomen geplant. Iemand had ook nog wat kleine walnootboompjes. Dat was nog geen gecoördineerde actie; het gebeurde spontaan. Maar in 2014 werden op initiatief van de gemeente gesprekken gehouden met bewoners van deze wijk, die tussen stad en weiland in ligt. Het creëren van nieuw groen en indien mogelijk een onderlinge verbinding hiervan was een van de hoofdprioriteiten. Toen hebben we als buurt gezamenlijk actie ondernomen en paden aangelegd in het inmiddels door bramen overwoekerde terrein. We hebben ook contact opgenomen met de gemeente of het een zgn. groenadoptie-terrein kon worden. Dat werd toegestaan en de gemeente hielp ons met houtsnippers (voor de paden) en hondenpoepbakken.
Onze doelstelling was om een toegankelijk buurtpark te realiseren met zo veel mogelijk soorten bomen, struiken en bloemen. Ook is er een soort centrale plek gemaakt met een paar picknicktafels en is er een bijenkast gekomen aan de rand van een bloemenveld.
In de afgelopen jaren zijn de groen-activiteiten uitgebreid tot heel Zaanstad-West. Er is o.a. een kerstbomenbos aangeplant van een halve kilometer lengte.

Nu denk je misschien: dat is mooi, maar dit kan niet iedereen realiseren; er kan echter veel meer dan je vaak denkt. Je kunt dit soort zaken alleen stap voor stap bereiken. Wij begonnen de eerste jaren dat we hier woonden ook met ons eigen kleine tuintje. Langzamerhand breidden we net als onze buren de vergroening uit tot een paar plantjes aan de rand van het parkeerterrein vlakbij en daarna, in overleg met de gemeente, met aanplant van bloeiende struiken aan de rand van een doodlopend straatje.

Als je geïnteresseerd bent om zelf en later misschien met andere toegewijden je eigen omgeving te vergroenen, begin dan bij het begin: je eigen voorgevel, een buitenmuur, je balkon of tuin. Als je vragen hebt en als je bijvoorbeeld met je Sai centrum of groep wilt vergroenen en hierbij concrete ideeën of hulp wilt, neem dan gerust contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en hopelijk kan ik hierbij wat voor je betekenen.

Als voorbeeld kun je hier een PowerPoint bekijken over het ontstaan en de uitbreiding van onze buurt-adoptiegroen: Het eco buurtbos

Veel succes in de komende tijd met vergroening!

Steven Terwindt
Landelijk sevacoördinator

 

 

 

Sri Sathya Sai Baby Seva project

Update februari 2022

Vanwege Corona zijn er in de periode van februari 2020 t/m januari 2022 geen pakketjes meegenomen naar de ashram in Puttaparthi.

Een aantal mensen is enthousiast doorgegaan met het maken van de babykleertjes en de laatste twee jaar zijn er in totaal 373 pakketjes ingepakt met genaaide, gebreide en gehaakte kleertjes. In de depots verspreid over heel Nederland zijn nu 539 pakketjes aanwezig. Als reizen naar de ashram weer mogelijk is hopen we dat deze pakjes weer hun weg mogen vinden naar de jonge ouders met pasgeboren baby’s.

Recente foto’s zijn te bekijken op de pagina over dienstverlening. Ook is hier meer informatie te vinden over het babysevaproject.

 

Vastleggen van ervaringen met Sri Sathya Sai Baba voor latere generaties

Wellicht is het een idee voor toegewijden die zich persoonlijke ervaringen met Sathya Sai herinneren om zichzelf te interviewen, of om toegewijden te interviewen met wie ze wonen of contact hebben. Hiervoor is een goede smartphone voldoende. Voor degenen met meer technische bekwaamheid, is misschien zelfs audio- of video-interview op afstand een mogelijkheid. Anderen schrijven misschien liever hun ervaringen op. Deze ervaringen kunnen vervolgens worden gedeeld met toekomstige generaties die niet het geluk hebben gehad Sathya Sai in fysieke vorm mee te maken.

Daarvoor zijn hier een paar tips voor het filmen:

- Als je een camcorder hebt is die goed te gebruiken, maar een smartphone met een goede camera is ook prima.

- Gebruik bij het filmen op de smartphone liever de camera aan de achterzijde (niet selfie), omdat deze over het algemeen beter is.

- Gebruik een statief voor de camcorder of een houder voor de smartphone. Dit is stabieler dan wanneer men de camcorder/smartphone het hele interview in de hand houdt.

- Zorg ervoor dat degene die spreekt goed te zien is (idealiter niet alleen het hoofd, maar ook ten minste de bovenste helft van het lichaam) - dit betekent meestal dat de camera zich op enige afstand van de spreker moet bevinden. (Let ook op het beeld dat de achtergrond vormt om een rustig geheel te krijgen, zodat alle aandacht naar de spreker uitgaat).

- Als je een goede externe microfoon hebt gebruik die dan. Zo niet, dan doet de interne microfoon het ook. Zorg ervoor dat er geen externe ruis is.

- Maak een korte proef om het beeld en geluid te testen voordat u alles filmt.

- Op dit moment is bewerken van de opnamen niet nodig, eventueel editen kan zo nodig later.

Voor vragen of meer info kun je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..